Stok Düzeltme Hakkından Yararlanmak İsteyen Meslektaşlarımızın Dikkatine

Stok Düzeltme Hakkından Yararlanmak İsteyen

Meslektaşlarımızın Dikkatine !

Stok Düzeltme Hakkında; eğer son dakika gelişmesi yaşanmaz ise başvuru son tarihi 30 Kasım 2016 'dir. Bu hak, sadece ilaçlar için kullanılacaktır. OTC ilaç, beşeri ilaç ve karekodlu ürünler bu kanun kapsamındadır. Itriyat ürünleri ( %8 KDV'li olsa dahi) bu kanun kapsamında DEĞİLDİR.

Itriyat ürünleri için, sadece gerçek envanterde bulunup da kaydi yani muhasebe envanterinde bulunmayan durumlarda stok düzeltme hakkından yararlanılabilir. Böyle bir durumda; 6736 sayılı kanun kapsamında, işletmelerde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia beyannamesi ile %18 lik KDV oranı olan ürünlerde, % 10 KDV hesaplanacak şekilde beyanname verilecek ve tahakkuku tek taksitte ödenecektir.  Ödenen bu KDV rakamı, 2016 Kasım 1 nolu KDV beyannamesinde, "indirilecek KDV" olarak gösterilecektir. Böylece işletmede yer aldığı halde kayıtlarda yer almayan emtia, gerçek şekliyle kayıtlarımızda yer almış olacaktır.

İlaçlar için düzenlenen fatura tutarındaki KDV ödemesi, peşin ödenebileceği gibi, bazı bankaların kredi kartlarıyla taksitli olarak ta ödenebilmektedir. Taksitli ödemeden yararlanabilmek için www.gib.gov.tr adresindeki e-işlemler bölümünden 4323 vergi kodu ile işlem yapmak gerekmektedir. Bu bölümden ödeme yapıldıktan sonra ilgili bankanın internet şubesi aracılığıyla, yapılan ödeme, bankanın kendi özel koşulları çerçevesinde taksitli ödeme şekline çevrilebilmektedir. Ayrıca, peşin ödenmiş olan KDV tutarı, Gelir İdaresine başvuru yapılarak üç eşit taksit hale getirilebilir. Taksitli hale getirebilmek için mutlaka Gelir İdaresine başvurmak gereklidir.

Aynı zamanda, ödenecek olan tutar için, Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı'na kredi talebi olarak başvuru yapılabilir. 10.000 TL üst limitli olan kredi talebi için detaylı bilgiye, Türk Eczacıları Birliği internet sitesinden ulaşılabilir.